maandag 7 april 2008

Dinsdag 1 april 2008

Vandaag zijn we lekker een dagje alleen op stap geweest. We hebben als echte toeristen een koetsje genomen naar het centrum. In november in Rome hebben we gevraagd bij het Colosseum wat een ritje met een koetsje kost en zijn stijl achterover gevallen (140 euro!!), hier was het zeer betaalbaar. Voor 1,30 euro hebben we ons laten vervoeren naar het centrum. De koetsier (een jongen van een jaar of 14) heeft ons ook nog even over de Egyptische groenten- en fruitmarkt geleid. Dit was een markt waar je elkaar te voet nauwelijks kon passeren dus met paard en wagen was best een ondernemen. Toen we halverwege ook nog een tegenligger kregen was het toch wel een probleem. Een van beiden moest achteruit, maar het was duidelijk dat geen van beiden hier zin in hadden. Uiteindelijk heeft onze koetsier een klein stukje achteruit gereden en is in een zijstraatje gaan wachten. Onder veel kabaal van de marktkoopmannen omdat hij hiermee de knoflookjes veranderde in knoflookpuree. Het was enigszins genant om met zo’n koets over de markt te gaan en bij de eerste gelegenheid dat hij de markt kon verlaten hebben we onze koetsier betaald en zijn we te voet nog even over de markt gelopen.
Hier hebben we gemerkt dat er toch flink is af te dingen. Daan heeft 3 zakjes kruiden gekocht (binnenkort dus Afrikaanse maaltijd in Bakkum ☺) , in eerste instantie vroeg hij 136 Egyptische ponden en uiteindelijk mocht ze het meenemen voor 40 pond.


Daarna zijn we doorgelopen naar de Tempel van Luxor. Een mooie tempel, maar we worden inmiddels kritischer en hebben al mooiere gezien. De rij sfinxen was wel heel mooi. Aan twee kanten van een pad stonden een enorme rij sfinxen op gesteld. Terwijl we hier liepen kwamen we de laatste mensen van de groep tegen, zij waren hier ook geweest en waren net op hun weg naar buiten om te gaan lunchen.

Wat een goed idee was, ook wij waren daar inmiddels wel aan toe. Een betrouwbaar restaurantje zoeken was nog niet heel gemakkelijk. ’s Morgens hadden we op de markt de hele ochtend de vis op een krantje in de zon zien liggen en we hadden weinig behoefte om deze vis nu weer tegen te komen op ons bord. De kleine tentjes langs de markt vielen daarom af, Martijn zag een groot reclamebord hangen en had het idee dat als een restaurant dit kon betalen hij zich ook een koelkast kon veroorloven. Toen we het restaurant zagen hadden we daar toch nog wat twijfels over. Het zag er uit of zijn marketingcampagne beter georganiseerd was dan zijn hygiëne. Nog maar even verder zoeken dus. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een iets minder gezellig restaurant aan de nijl, maar wel veilig en hebben we van een uitgebreid lunchbuffet genoten. Helemaal niet verkeerd.

Toen we ’s middags terugkwamen waren Ab en Els inmiddels ook met de groep gearriveerd. Het was al weer behoorlijk heet geworden en Hugo lag te slapen. Tijd om dus het zwembad eens te proberen. Het water was nu behoorlijk kouder, maar we hebben met z’n allen (de een wat korter dan de ander) een frisse duik genomen. Het ijskoude water deed wonderen met Martijn zijn handen en voeten! Hij zat zoals te verwachten viel natuurlijk weer helemaal onder de uitslag, maar al vrij snel na het ijsbad werden zijn handen rustiger en de dagen erna ging het zelfs helemaal weg. We hebben nu ijskompressen in de vriezer liggen, als het weer de kop op steek moet hij of even een duik in de zwembad nemen of even zijn handen in een bakje ijskoud water houden. Dit is een zeer goede ontwikkeling, want dit kunnen we in West Arika ook goed toepassen ☺