maandag 7 april 2008

Maandag 31 maart 2008


Vandaag staat de Valei der koningen op het programma. Dit is een valei met de graftombes van de oude koningen. We krijgen tickets om er drie van vijfenzestig te bezichtigen, het is vrij gemakkelijk te zien welke graftombes werkelijk de moeite waard zijn. Hier staat namelijk een rij van hier tot Timboektoe voor. We beginnen met een iets minder populaire graftombe waar we in een keer door kunnen lopen: de tombe van Seti. Er is een lange gang naar beneden en aan het einde ligt de kist, Sethi zelf is hier niet meer, die is al lang geleden verhuisd naar Cairo. De muren van zijn graftombe zijn mooi versierd, maar niet zo mooi als van de laatste graftombe die we zien. Ook hier is een lange gang, dan een grote ovale offerkamer en aan het einde van de tweede gang een schitterende kamer met fantastische muurtekeningen. Wie hij was ben ik vergeten, maar hij zal vast iets betekend hebben voor de mensen die hij achter liet. Ze hebben hem in ieder geval mooi weggestopt.

Koningin Hatsjepsoet had wat te veel testosteron en zij gaf zich daarom graag uit voor een koning. In die tijd verder de beelden van de koningen afgebeeld met een recht , smal baardje, de goden kregen aan de onderkant een krul naar voren in hun baard. Koningin Hatjsjepsoet liet zich afbeelden als een koning, met recht baardje.
Zij was erg gericht op macht en heeft haar zoon uit het paleis geweerd. Dit kwam haar duur te staan, want enkele jaren later heeft hij haar vermoord en nam haar plaats in. Haar zoon had er zo de pest over in, dat hij veel van de tempel heeft verwoest. Wat er over is is zeer de moeite waard, zeker de faÇade maar het is jammer dat er zo veel beelden en reliëfen zijn vernietigd.