maandag 31 maart 2008

Maandag 24 maart 2008 12.00 uur

Pasen is volledig langs ons heen gegaan. Reizen met een groep is behoorlijk intensief, er zijn reisdagen en alle andere dagen zijn excursiedagen die geen negen tot vijf mentaliteit hebben. Vrijdagmiddag hebben we ons bij de groep aangesloten en kennis gemaakt met de groepsleden. Er is 1 camper met pech huiswaarts gekeerd en we reizen nu met 12 campers, 27 mensen en 2 honden. Daarnaast hebben we permanent minimaal 6 politieagenten om ons heen en een reisagent die verantwoordelijk is dat niemand er alleen op uit trekt. Dat beperkt de vrijheid om zelf dingen te ondernemen aanmerkelijk, maar geeft daarentegen ook wel veel veiligheid. De Egyptenaren hebben het niet zo op westerlingen, in hun ogen is het vrij simpel een westerling is een hoer of hoerenzoon en verdient daarom geen enkel respect tot het tegendeel is bewezen. Daar staat tegenover dat ze niets liever willen dat vandaag vertrekken naar het westen om daar een nieuw bestaan op te bouwen, erg tegenstrijdig dus.

In de ochtend zijn we vertrokken uit Cairo. Daarbij heeft Martijn nog even het rijden aan Ab over gelaten. Bij de transfer van het vliegveld naar ons hotel werd het heel duidelijk dat zelfs de Italianen manieren hebben in het verkeer in vergelijking met de Egyptenaren. Wat een idioten in het verkeer! Een weg van drie rijbanen is prima geschikt om met z’n zessen naast elkaar te rijden. En dat doe je dan natuurlijk niet door naast elkaar te blijven rijden. Elk gat moeten worden dichtgereden en elke autolengte gewonnen is waardevol. Iedere millimeter asfalt moet gebruikt worden! Daarbij geldt het gebruik 1 keer kort toeteren betekent “Hier ben ik, ik kom er aan”. 1 keer heel lang toeteren betekent “Ik weet dat jij daar zit, maar je komt er toch niet tussen”. En op de claxon blijven hangen betekend *MF* WEGWEZEN!! Verder is er een intensief contact tussen de verschillende bestuurders, auto’s, bussen, vrachtauto’s, ezel en wagen en andere ongedefinieerde voertuigen.

Afijn, wij vertrokken dus in colonne met 12 campers door de waanzin die “de spits in Cairo” heet. Ab was hekkensluiter en had zich goed aangepast aan de Egyptenaren met een messcherpe rijstijl. Een Egyptische buschauffeur hield hier niet al te veel rekening mee en drukt tijdens het ‘doorsteken’ even iets te ver door. Dat was de rechterspiegel die uit het lood gedrukt werd.