donderdag 30 april 2009

Blog reacties

Voor alle mensen die gereageerd hebben op de Blog. Nog onze excuses voor de spaarzame reacties van onze kant. Het lezen van de reacties ging redelijk goed, dus we hebben alle reacties meegekregen.

De combinatie Blogger, publiceren van onze eigen reactie en internetverbindingen in Afrika was niet zo heel succesvol. We konden niet reageren of het duurde heeeeeeel lang.

Wij zijn thuis!!!!!!!Wij zijn 29 april om 8 uur 's avonds weer in Bakkum aangekomen. Ingehaald door de ontvangstcommissie!De laatste reisverhalen hebben we gepubliceerd. Binnenkort zullen we de impressie van Spanje nog afmaken.

dinsdag 28 april 2009

Wat zijn ze slank geworden!

Afgelopen zondag hebben Iris en ik het Bakkum in Afrika team alvast een hartelijk welkom gegeven in Biarritz (tegen de Spaanse grens). Wat direct opvalt, naast de stralende gezichten, is de enorme hoeveelheid kilo's die ze kwijt zijn geraakt. Wat zijn ze slank geworden. Alle kleding die ze mee hadden is te groot geworden :-) Maar ze zien er prachtig uit!

Vandaag zijn Martijn, Daan en Hugo plankgas richting Nederland vertrokken, dus de feestcommissie kan alvast aan de slag voor een warm welkom.

dinsdag 21 april 2009

In Spanje is het koud

Deze morgen was het bij het opstaan 5.8 graden in de camper.
Volgens mij kunnen jullie daar in Nederland nog een puntje aan zuigen. ;-)

Daan is wel heel gelukkig met de deken die die in Marokko had gekocht. Die wordt regelrecht de hemel in geprezen.

Hugo z'n temperatuurmeter


Situatieschets:
Het is 13 graden in de camper 's ochtendsvroeg. Hugo zit lekker een eitje met bacon te eten, maar heeft geen sokjes aan.

Op de vraag of hij het koud heeft, antwoord hij de klassieker: "nee de kou is nog niet aan mij toe".

Kinderen........

woensdag 15 april 2009

Europa bereiktSinds 13 april zijn we weer in Europa.

We zijn weer gewoon bereikbaar op het Nederlandse mobiele nummer van Danielle.

We hebben de reisverhalen weer toegevoegd. De laatste reisverhalen van Marokko staan er op. Net als de eerste van Spanje ;-).

Ook hebben we de impressie van Marokko afgemaakt. Zoals jullie uit de reisverhalen hebben begrepen, is Marokko de grote verrassing geworden tot nu toe. We hadden het niet voorbereid en niet heel veel van verwacht, maar het zijn twee hele mooie dagen, uhhhhhh weken geweest. Wij hebben besloten in ieder geval nog 1 of meerdere keren in dit schitterende land terug te keren.


Met vriendelijke groet,

Het BakkumInAfrika-team

Beschaving

Beste waard,

Ook jij kunt met een gerust hart naar Spanje!

Naast uitingen van beschaving die we al in Marokko zijn tegengekomen, zijn we nu in Europa en daar lijkt het weer even meer op thuis dan elders.

donderdag 9 april 2009

Marokko is heel anders

We blijven ons (in positieve zin) verbazen over Marokko en over de grote verschillen tussen Marokko en de West-Afrikaanse landen (Ghana, Burkina Faso, Mali, Senegal en Gambia) die we hebben bezocht.

Er rijden hier vrij nieuwe vrachtwagens die goed beladen zijn. In de rest van West-Afrika rijden oude bakken die minimaal 20% en soms 50% te zwaar beladen zijn. Daarnaast zie je in West-Afrika om de 10 kilometer een vrachtwagen langs de weg staan, terwijl je er in Marokko met mazzel 1 per rit ziet staan.

De taxi’s zijn in Marokko minimaal 10 jaar jonger dan in West-Afrika.

Er rijden in Marokko zeer veel nieuwe of zeer recente luxe’ auto’s. In de rest van West-Afrika tref je die alleen aan in de zeer grote steden. Daarbuiten zijn het auto’s uit de jaren 60 en 70 die je veel ziet rijden.

In heel West-Afrika hebben ze alleen oploskoffie, hier zijn zelfs espressozaakjes van Lavazza!


Mythen die niet waar zijn (in ieder geval hebben wij er niets van gezien):

Westerse vrouwen worden respectloos behandeld
Klopt voor Egypte, maar zeker niet voor Marokko. Daan heeft tot nu toe geen enkel probleem gehad bij onderhandeling, het vragen van de weg, doen van boodschappen of andere dagelijkse dingen

Marokko is droog
Dat is het nu in ieder geval niet. Marokko is samen met Ghana het meest groene land dat we tot nu toe zijn tegengekomen. Het groen is fris en soms bijna onwerkelijk.

Marokko is arm
Er is armoede in Marokko, maar als we het vergelijken met de andere landen in West-Afrika komt Marokko eerder in de buurt van Spanje dan bij Ghana of Senegal. Als je Marokko binnentrekt vanuit West-Afrika heb je op een heleboel gebieden het idee dat je zeer dicht in de buurt bent van Europa.

Civilization

Volgens Niels zullen deze foto’s vast bewijzen dat we de geciviliseerde wereld bereikt hebben ;-). In Marrakech zien we de eerste McDonalds sinds we in Ghana zijn begonnen met de reis! Daarna volgen er nog meer.


McDonalds in MarrakechMcDonalds in Fes

Cart gris

Humor in West-Afrika: sinds het binnenkomen van Burkina Faso geven wij bij elke vraag om een ‘carte gris’ de groene kaart af onder het motto “hier is tie misschien grijs, die van ons is groen! Zo is het”. Het wordt niet altijd begrepen, maar wij wijzen op het woord “internationaal” en knikken heel verzekerd en roepen ‘c’est bon, international! ’. Bij de grens van Mauretanië zag Martijn op eens de andere Nederlanders allemaal met hun kentekenbewijs (‘toch gek’) als er om de ‘carte gris’ gevraagd werd. Maar goed, ook deze keer was de groene kaart geen probleem.

Bij het binnenkomen van Marokko zien we een Marokkaanse chauffeur inderdaad een grijze kaart overhandigen bij de douane en de informatie daarop maakt het wel heel duidelijk dat hier het kentekenbewijs betreft. Zijn wij toch door heel West-Afrika heen gekomen met de groene kaart. Godzijdank weten ze van toeten nog blazen ;-)

maandag 6 april 2009

Ook in de woestijn oppassen met inhalen